BRITANI- Dyqanet e peshkut dhe të patateve të skuqura në Mbretërinë e Bashkuar janë drejt mbylljes pasi çmimet e përbërësve kryesorë, duke përfshirë merlucin dhe vajin e gatimit, janë rritur si rezultat i sulmit rus në Ukrainë.
Sipas CNN, rreth një e treta e afërsisht 10,000 restoranteve të peshkut dhe chipsave të vendit mund të mbyllen në nëntë muajt e ardhshëm, tha Andrew Crook, president i Federatës Kombëtare të Friers të Peshkut.
Grupi i tregtisë përfaqëson 1200 biznese të peshkut dhe chipsave dhe ka funksionuar për më shumë se një shekull.
Bizneset në të gjithë industritë po luftojnë me çmimet në rritje pasi zhurmat e zinxhirit të furnizimit janë përkeqësuar nga lufta në Ukrainë. Por dyqanet britanike të peshkut dhe patatinave, të cilat tradicionalisht operojnë në kufij shumë të ngushtë, po ndjejnë një shtrëngim të veçantë për shkak të varësisë së industrisë nga importet ruse.
Bizneset po paguajnë rreth 83% më shumë për vajin e lulediellit në krahasim me fillimin e marsit, sipas Crook. Vaji i palmës, një alternativë e zakonshme, është dyfishuar në çmim. Indonezia, eksportuesi më i madh në botë i vajit të palmës, filloi të kufizojë eksportet muajin e kaluar për të ndihmuar në ruajtjen e furnizimeve vendase.
Shpenzimeve i shtohen faturat e energjisë dhe çmimet në rritje për plehrat e nevojshme për rritjen e patateve.
Peshku dhe patatet e skuqura është një nga pjatat kombëtare jozyrtare të Mbretërisë së Bashkuar. Dyqanet e para u hapën në vitet 1860 dhe u përhapën me shpejtësi ndërsa vendi u industrializua, duke ndihmuar në ushqimin e punëtorëve të fabrikës, sipas grupit të tregtisë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa qeveria racionalizoi ushqimet e tjera kryesore si çaji, gjalpi, mishi, peshku dhe patatinat u përjashtuan, aq e rëndësishme ishte pjata për klasat punëtore.