Besimtarët katolikë kremtojnë Pashkën, Ringjalljen e Krishtit. Të shtunën, besimtarët i drejtohen kishave për të bekuar ushqimet. Tradita ka vijuar në qytetin e Shkodrës.
Bekimi i ushqimeve është një traditë e besimtarëve katolikë në prag të festës së Pashkëve. Ushqimi i Pashkës është i thjesht, bukë, djathë, hudhra e qep te njoma…
Tradita e bekimit të ushqimeve është për mbarësi në jetën. Traditë e lashtë sa vetë Bibla.
Është traditë që lidhet në mënyrë konkrete me Biblës dhe ka të bëjë me daljen e popullit të Izraelit nga skllavëria e Egjiptit. E njëjta situatë ndodh edhe me popullin e Krishterë, ku Krishti është ai që nxjerr popullin nga skllavëria. Bekimi i bukëve na kujton edhe njëherë që jemi popull që duam të dalin nga skllavëria e brendshme,”, thotë për gazetarin Simon Shkreli Dom Gasper Kolaj, ndihmës Famullitar i Shkodrës.
Pashka është festa më e rëndësishme për të krishterët, ringjallja e Krishtit, një simbolikë me ringjalljen dhe nisjen e diçkaje të re. Kjo është simbolika e bekimit të ushqimeve, si një bekim që vjen nga prodhimi i të mirave materiale.
Bekimi i ushqimeve është një traditë e hershme ndër Katolikët pasi kërkohet bekimi i gjithë familjes, përmes ushqimit.